Over mij

Hoi, mijn naam is Jeroen Groot Beumer. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn site. Jeroen Groot Beumer, vraag je je misschien af. Ik ben toch op jeroenvanberckum.com? Dat klopt. Ik zal het even uitleggen: mijn echte naam is Jeroen Groot Beumer. Onder die naam heb ik een aantal gitaarboeken gemaakt en gitaarmuziek uitgebracht. Om verwarring te voorkomen heb ik besloten om een pseudoniem te gebruiken voor mijn schrijven, vandaar Jeroen van Berckum. Maar hé, what’s in a name?

Ik ben begonnen met schrijven in 2012. Ineens was daar, compleet uit het niets, een idee voor een verhaal. Het ging over Mees (zo heet mijn oudste zoon) die in een wereld met pratende dieren en andere fantasiefiguren terecht kwam. Het was bedoeld als een kort verhaal dat ik – als hij oud genoeg was – aan hem wilde voorlezen.

Het liep een beetje uit de hand… Oké, een klein beetje veel… Twee jaar later, na iedere dag geschreven te hebben, rondde ik het verhaal af. Het was genoeg om drie bundels mee te vullen. Het bleek geen kort te verhaal te zijn …

Naast het plezier dat ik aan het schrijven beleefde bracht het me ook troost. In die periode worstelde ik namelijk met oorproblemen en overgevoeligheid voor geluid. Niet handig als je gitarist bent, wat ik toen was. Om een beeld te geven: ik speelde gemiddeld vier uur per dag, had een succesvol YouTube kanaal waar dagelijks duizenden mensen naar keken (klik hier om een deuntje te horen), gaf gitaarles, trad op en maakte gitaarboeken.

Door die overgevoeligheid durfde ik niet meer te spelen. Misschien is het een gekke vergelijking, maar ik voelde me een vluchteling. Ik moest weg uit het land (van muziek) waar ik me thuis voelde, waar ik de weg wist, waar ik me fijn voelde. Gelukkig kon ik vluchten naar een fijne plek. Al schrijvend dwaalde ik rond in de wereld waarin Mees zich bevond. Zijn vriendjes een wasbeer, een bijdehand dwergzijde aapje en een goedzak van een bruine beer waren aan Mees’ zijde. Ze waren aan mijn zijde. De beelden speelden zich als een film voor me af en ik was verwonderd over waar mijn eigen fantasie mij bracht. De betovering van zelf werelden creëren had mij in haar greep.

In 2014-2015 heb ik vijf boekjes geschreven voor Reba Productions, een uitgeverij van bladmuziek, waar ik tevens werk. Het concept van deze boekjes is om kinderen aan de hand van een verhaal iets te leren over een bepaald muziekinstrument. Lees meer hier.

Na deze serie heb ik een kort verhaal geschreven voor een schrijfwedstrijd. “De opdracht” was om een spannend (Young Adult) verhaal te schrijven. Ik ben zelf fan van griezelverhalen (mijn favoriete boek is “Het” van Stephen King) dus leek me dit een leuke uitdaging. Ik schreef “De Griezel van de Lindelaan”, een verhaal dat gaat over twee jongens die naar een verlaten huis gaan waar ze een gruwelijke ontdekking doen. Het bleek een succes: ik won de juryprijs!

Sinds die tijd heb ik vaker korte verhalen geschreven voor bundels. Niet alleen kinderverhalen, maar ook Horror/Science Fictie verhalen voor YA en volwassenen.

Meneer Musi Mago’s Magische Muziekinstrumenten

Zoals gezegd werk ik bij een muziekuitgeverij van bladmuziek. We geven methodes uit voor jong en oud, vaak met wat extra informatie of verhaaltjes. Het leek me een leuk idee om als aanvulling bij een speelboek voor kinderen, een aantal korte verhaaltjes te schrijven. Ik had een idee over een winkel waar ze magische muziekinstrumenten verkochten. Ik heb zelf twaalf jaar in een muziekwinkel gewerkt dus had wel wat inspiratie. Zoals wel vaker nam mijn fantasie een loopje met me. De korte verhalen werden lange verhalen, die uiteindelijk de serie “Meneer Musi Mago’s Magische Muziekinstrumenten” werd. In ieder verhaal helpt meneer Musi Mago, een wat warrige man, een kind aan een magisch muziekinstrument; een metronoom die je door de tijd laat reizen, snaren die iedere fabel die jouw vader je ooit verteld heeft uit laat komen, een keyboardje waarmee je mensen de meest gekke dingen kan laten doen, een fluitje waarmee je de tijd stil kan zetten. Ieder kind beschrijft op eigen wijze zijn of haar avontuur.

Tijdens de boekpresentatie van “De Magische Metronoom”.

2022 wordt een mooi boekenjaar! In het voorjaar zullen deze drie boeken verschijnen bij Clavis uitgeverij. De informatie komt uit de aanbiedingsfolder van Clavis. https://issuu.com/clavispub/docs/vj_2022_folder_lb

De prachtige illustraties van De gemeneriken en De speurders van morgen, zijn gemaakt door Marianne van der Walle.

%d bloggers liken dit: